מפת חופש הנישואין בעולם

59% ממצביעי הבית היהודי: שליטת הרבנות בנישואין ובגירושין מרחיקה יהודים מהיהדות

15/2/2016

לפי סקר שערך מכון סמית בהזמנת חדו"ש זמן קצר לאחר פשרת הכותל, 61% מהציבור תומכים בהכרה בנישואין רפורמיים וקונסרבטיביים. מנכ"ל חדו"ש, הרב רגב: "ממשלות ישראל לדורותיהן מונעות מהציבור את זכותו הבסיסית לחופש נישואין ואהבה"

צילום: חתונה ישראלית (צילום אילוסטרציה). צילום: עומרי קרן לפידות

71% מהיהודים בישראל, כולל 59% ממצביעי הבית היהודי, סבורים שהשליטה של הרבנות הראשית ובתי הדין הרבניים בנישואין ובגירושין בישראל מרחיקה יהודים מהיהדות. רק 29% סבורים שהיא מקרבת אותם. 84% מהציבור היהודי בישראל סבורים שלכל אזרח בישראל צריכה להיות "הזכות להקים משפחה בארץ עם מי שהוא בוחר בדרך שבה יבחר ועל-פי אמונתו".  זמן קצר לאחר פשרת הכותל, 61% מהציבור היהודי בישראל, קרוב לשני שליש, תומכים בכך שמדינת ישראל תאפשר לזוגות להתחתן בנישואין רפורמים וקונסרבטיביים ותכיר בהם.

כך עולה מסקר שביצע מכון סמית עבור עמותת חדו"ש לחופש דת ושיוויון לקראת הוולנטיין דיי, חג האהבה הבינלאומי, שיחול ביום ראשון ה-14 בחודש. מדובר בסקר טלפוני שנערך ב-4 בחודש בקרב 500 איש, המהווים מדגם מייצג של האוכלוסיה היהודית הבוגרת.

מנכ"ל עמותת חדו"ש לחופש דת ושיוויון הרב עו"ד אורי רגב אמר בתגובה ש"ישראל אוהבת להציג את עצמה כדמוקרטיה מערבית מתקדמת, אבל בתחום הזכות להתחתן ולממש את האהבה היא מדינה נחשלת כחשוכות שבמדינות האיסלאם. היא הדמוקרטיה המערבית היחידה בעולם ששוללת מאזרחיה את חופש הנישואין". הוא ציין ש"יותר מ-600 אלף אזרחים אינם יכולים להתחתן בישראל כלל ועוד מיליונים נדרשים להתחתן ולהתגרש בטקס המנוגד למצפונם ואמונתם". לדברי רגב, "בניגוד לטענת הכזב כאילו המונופול של הרבנות מיועד לשמור על האופי היהודי של מדינת ישראל, הציבור מבהיר שהמונופול רק מרחיק אותו מיהדותו ".

רגב ציין, ש"הסקר מוכיח שוב את הפער העצום בין רצון הציבור בחופש נישואין וגירושין לבין המערכת הפוליטית שמתעלמת ממנו ומאשרת את המשך המונופול העריץ של הרבנות. אין ספק", אמר, "הרבנות הראשית ובתי הדין הרבניים הם מהאויבים הגדולים ביותר של היהדות בדורנו. אבל מי שאחראי לא פחות, אלו ממשלות ישראל לדורותיהן שמשתפות פעולה עם הרבנות והמפלגות החרדיות ומונעות מהציבור את זכותו הבסיסית לחופש נישואין ואהבה". 

91% מהחילונים ו-81% מהעולים סבורים ששליטת הרבנות ובתי הדין הרבניים על הנישואין והגירושין בישראל מרחיקה את היהודים מהיהדות. בין החרדים לעומת זאת 100% סבורים שהמונופול מקרב יהודים ליהדותם. בין הסבורים שהמונופול על הנישואין והגירושין מרחיק מהיהדות גם: 100% ממצביעי כולנו, ישראל ביתנו ומרצ, 96% ממצביעי יש עתיד ו-87% ממצביעי המחנה הציוני. בין מצביעי הליכוד 54% סבורים כך ובין מצביעי מפלגת הבית היהודי הדתית לאומית – 59%.

84% מהציבור היהודי בישראל סבורים שלכל תושב בישראל צריכה להיות "הזכות להקים משפחה בארץ עם מי שהוא בוחר בדרך שבה יבחר ולפי אמונתו". רק 16% מתנגדים לכך. בקרב המגדירים עצמם שמאל 100% תומכים בזכות בחירה לגבי הדרך להקים משפחה, בקרב תומכי המרכז - 90% ובקרב תומכי הימין - 70%. בין החילונים 93% תומכית בזכות להקים משפחה עם כל בן זוג ועל פי אמונתו, אבל גם בין החרדים 75% תומכים. התוצאה הנמוכה ביותר היתה בציבור הדתי – רק 61%. בהחלט אפשרי אם כן שבציבור הדתי והחרדי רבים פרשו את המשפט כאילו הוא מתייחס רק ליהודים ורק לנישואין של גבר ואישה. יתכן שחידוד של המשפט (כך שיתייחס גם לנישואין  של חברי דת ובני אותו מין) היה מוריד את התמיכה בכלל הציבור היהודי מ-84% לאיזור ה-70%, כמו התמיכה הכללית בחופש נישואין.

67% מהציבור היהודי בישראל, שני שליש, תומכים בכך שמדינת ישראל תאפשר לזוגות צעירים לבחור בחלופה לטקס נישואין ברבנות. מתוכם 60% תומכים בהכרה הן בנישואין  אזרחיים והן בנישואין רפורמים וקונסרבטיביים בנוסף לנישואין ברבנות. עוד אחוז אחד תומכים רק בתוספת הכרה בנישואין של הזרמים הליברליים (כלומר אחוז התומכים בהכרה בנישואים רפורמים וקונסרבטיביים עומד על בסך הכל על 61%). 6% תומכים רק בהכרה בנישואין אזרחיים (כלומר, בסך הכל 66%). רק שליש מהציבור תומכים בהמשך המצב הקיים, בו המדינה מכירה רק בנישואין במסגרת הרבנות הראשית. בין החילונים 92% תומכים ביצירת חלופות נישואין לרבנות ובין העולים 88% אבל בין החרדים 90% מתנגדים.
 

91% מהחילונים ו-81% מהעולים סבורים ששליטת הרבנות ובתי הדין הרבניים על הנישואין והגירושין בישראל מרחיקה את היהודים מהיהדות
לידיעה בynet »






לתשומת ליבך: הינך מבקר באתר תוך שימוש בדפדפן מסוג אינטרנט אקספלורר בגירסה 6 או 7. זוהי גירסה מיושנת, לא בטוחה ואתר זה פועל בה באופן חלקי. לחווית גלישה מהירה, נעימה ובטוחה יותר - באתר זה ובכלל - מומלץ מאוד לשדרג לדפדפן מתקדם ובטוח יותר, כמו פיירפוקס, אופרה, ספארי, כרום, או גירסה עדכנית יותר של אינטרנט אקספלורר