מפת חופש הנישואין בעולם

67% מהציבור תומכים בחופש בחירה בנישואין

6/8/2017

50% מהציבור היהודי מעדיף נישואים לא אורתודוכסים. מנכ"ל חדו"ש הרב רגב: "רוב גדל בציבור היהודי מואס ושולל את עמדת הפוליטיקאים, ומביע העדפה להצטרפותה של ישראל לכל שאר הדמוקרטיות המערביות והנהגת חופש בחירה בנישואין."

צילום: דוד וקנין, פלאש 90

67% מהציבור היהודי בישראל תומכים בכך שישראל תכיר בכל סוגי הנישואים, כולל נישואים אזרחיים, קונסרבטיביים ורפורמיים. 50% היו מעוניינים במסגרת נישואים או זוגיות לא אורתודוכסית. כך עולה מסקר שערך מכון סמית עבור עמותת חדו"ש - לחופש דת ושוויון לקראת ט"ו באב. הסקר בוצע בסוף חודש יולי 2017 בקרב 800 איש כמדגם מייצג מורחב של האוכלוסייה היהודית הבוגרת בישראל. הסקר התבצע בסיוע פרוייקט IREP של ארגון הפדרציות היהודיות בצפון אמריקה.

מנכ"ל עמותת חדו"ש לחופש דת ושוויון הרב עו"ד אורי רגב אמר בתגובה כי "המעקב הרב שנתי של חדו"ש אחרי עמדות הציבור בשאלת חופש הנישואין מלמד כי רוב גדל בציבור היהודי מואס ושולל את עמדת הפוליטיקאים, ומביע העדפה להצטרפותה של ישראל לכל שאר הדמוקרטיות המערביות והנהגת חופש בחירה בנישואין. העובדה כי תמיכה זו מובעת גם על ידי מצביעי מפלגות הקואליציה האזרחיות ממחישה כי גם בנושא חשוב זה מקשקש הזנב בכלב, והמיעוט הקטן של מצביעי המפלגות החרדיות מצליח להכתיב לרוב הציבור ולמערכת הפוליטית את המשך הפגיעה הקשה בזכות האדם הבסיסית להקמת משפחה. חדו"ש תמשיך ותגביר את מאבקה לקידום חופש נישואין בישראל, ואנחנו מאמינים כי לא לאורך זמן תוכל להימשך עוד הכפיה הדתית בתחום זה."

השאלה הראשונה בסקר הייתה: "נכון להיום, הנישואים והגירושים של יהודים בישראל מבוצעים רק לפי ההלכה האורתודוכסית. האם את/ה תומך/ת או מתנגד/ת שישראל תכיר בכל סוגי הנישואים, כולל נישואים קונסרבטיביים, רפורמיים או אזרחיים?" כאמור, 67% השיבו כי הם תומכים. מתוכם 90% מהחילוניים ו68% מהמסורתיים. סה"כ קיימת תמיכה של 80% בקרב האוכלוסייה הלא-חרדית.

שאלה זו נשאלת בעקביות על ידי חדו"ש בסקרים התקופתיים שהיא עורכת, וניכרת עלייה עקבית בתמיכה במהלך השנים. כך למשל ב2009 הייתה תמיכה של 53% בלבד, ב2010 אחוז התומכים כבר עלה ל61%, ב2016 התמיכה עמדה על 66% וכיום ב2017 התמיכה עומדת על 67%.

לתמיכה בכל סוגי הנישואין שותפים גם רוב מצביעי מפלגות הקואליציה האזרחיות: : 65% ממצביעי הליכוד, 73% של מצביעי כולנו, 88% - ישראל ביתנו ואף 42% ממצביעי הבית היהודי תומכים בחופש בחירה בנישואין. בקרב המפלגות החרדיות קיימת התנגדות של 87% ממצביעי ש"ס ו100% ממצביעי יהדות התורה. היקף התמיכה בקרב מצביעי מפלגות האופוזיציה: 91% ממצביעי המחנה הציוני, 92% - יש עתיד, 100% - מרצ.

השאלה השנייה בסקר הייתה: "אם את/ה או מישהו מילדיך ירצו להינשא – איזו מסגרת היית בוחר/ת לנישואים (בהנחה שכל האפשרויות האלה יהיו קיימות ומוכרות בשווה על פי החוק)". כאמור 50% היו בוחרים במסגרת לא אורתודוכסית (11% היו בוחרים בקונסרבטיבית או רפורמית, 30% בנישואים אזרחיים ו9% בחיים משותפים ללא נישואים רשמיים). כלומר 50% לפחות מהציבור היו בוחרים להתחתן מחוץ לרבנות. נתון זה עולה בקנה אחד עם סקר ל"ג בעומר של חדו"ש שהצביע על כך ש55% מהציבור היהודי היה מעוניין באלטרנטיבה של נישואין מחוץ לרבנות.

מן הציבור היהודי החילוני [המהווה כמעט 50% מן האוכלוסיה היהודית בישראל], היינו – למעלה מארבעה מכל חמישה חילונים בישראל - היו מעדיפים להינשא מחוץ לרבנות אם היתה בידם הבחירה [53% היו מעדיפים נישואין אזרחיים, 17% - נישואין רפורמיים או קונסרבטיביים, ו-14% - חיים משותפים ללא נישואין. רק 16% מן הציבור החילוני היו מעדיפים נישואין ברבנות]. שני נתונים נוספים בעלי ענין בהקשר זה הם העדפותיהם של עולי בריה"מ לשעבר וההבדל בין עמדות נשים לגברים; בעוד 60% מן הגברים היהודים בישראל היו מעדיפים להינשא ברבנות, רק 44% מן הנשים רוצות בכך, ובעוד שרק 21% מן הגברים היו מעדיפים נישואין אזרחיים – 36% מן הנשים מעדיפות אפשרות זו. ובאשר לעולי בריה"מ לשעבר, מול 26% מאוכלוסיית העולים שהיו מעדיפים להינשא ברבנות, 55% היו מעדיפים נישואין אזרחיים, 18% - נישואין רפורמיים או קונסרבטיביים ורק 1% - חיים משותפים ללא נישואין. כשבודקים את המענה לשאלה זו לאורך השנים ניכרת ירידה משמעותית ועקבית באחוז המעדיפים נישואים אורתודוכסיים ברבנות. בשנת 2009 היו 65% שרצו בכך, ב2013 61%, ב2016 53% וכאמור ב2017 50% בלבד. כלומר ירידה של 15% ב8 שנים. לעומתם הרצון בנישואים אזרחיים הולך וגדל: אם בשנת 2009 רק 19% הביעו העדפה לחלופה זאת, כיום 30% מהציבור היה בוחר בנישואים אזרחיים כמסגרת הנישואים המועדפת עליו.

לראיון בערוץ כאן 1 »






לתשומת ליבך: הינך מבקר באתר תוך שימוש בדפדפן מסוג אינטרנט אקספלורר בגירסה 6 או 7. זוהי גירסה מיושנת, לא בטוחה ואתר זה פועל בה באופן חלקי. לחווית גלישה מהירה, נעימה ובטוחה יותר - באתר זה ובכלל - מומלץ מאוד לשדרג לדפדפן מתקדם ובטוח יותר, כמו פיירפוקס, אופרה, ספארי, כרום, או גירסה עדכנית יותר של אינטרנט אקספלורר