מפת חופש הנישואין בעולם

מהפכה: כמחצית מהציבור היהודי מעדיפים לא להתחתן ברבנות

7/10/2016

מדד הדת והמדינה 2016 של חדו"ש: עלייה דרמטית באחוז המשיבים שאינם מעוניינים בחתונה אורתודוכסית ברבנות, לעצמם או לילדיהם - מ37% במדד 2015 ל47% השנה.

צילום: תמיכה בהכרה בכל סוגי הנישואין

מדד הדת והמדינה 2016, המדד השנתי השביעי שמפרסמת עמותת חדו"ש לחופש דת ושוויון [בביצוע מכון הסקרים סמית] מציג עליה דרמטית באחוז המשיבים שאינם מעוניינים בחתונה אורתודוכסית ברבנות, לעצמם או לילדיהם, מ-37% במדד 2015 ל-47% השנה. מתוכם 26% מעדיפים נישואין אזרחיים, 15% מעוניינים בחתונה רפורמית או קונסרבטיבית ו-6% - חיים משותפים ללא נישואים רשמיים. כל זאת, בהנחה שכל מסלולי הנישואין יהיו מוכרים בחוק הישראלי. 

בין החילונים 78%, כלומר 4 מכל 5, אינם מעוניינים בנישואים אורתודכסיים, בין העולים 74%. גם בקרב האוכלוסיה היהודית הלא חרדית (כלומר חילונים, מסורתיים ודתיים) יש רוב למעדיפים חתונה לא אורתודוכסית – 52%.

לשאלה הזו חשיבות רבה כיוון שהיא מבטאת העדפה אישית לגבי טקס החתונה של המשיב או ילדיו ולא רק תמיכה תיאורטית בחופש נישואין. טענה רווחת בשיח הציבורי בישראל היא שגם אם יונהגו נישואין אזרחיים לא יהיה להם ביקוש גדול. העליה באחוז המשיבים שאינם מעוניינים בחתונה ברבנות מגלה, שככל שעובר הזמן, מופרכת הטענה הזאת, ואין לנו כל ספק כי כאשר יהפכו חלופות אלה למוכרות על פי חוק – יתברר כי רוב הציבור היהודי יעדיף נישואין התואמים את ערכיו ואורחת חייו, מן הציבור החילוני ועד לציבור הדתי המתון, אשר גם רבים בקרבו רוצים חתונה הלכתית שוויונית יותר ממה שהרבנות מוכנה לאפשר כיום [ראו סקר חדו"ש לט"ו באב השנה]. 92% מן הציבור החילוני מעוניינים בטקס חתונה שוויוני, עם החלפת טבעות וכתובה שוויונית, 74% מכלל הציבור היהודי הבוגר, ואף 31% מן הציבור הדתי ו-51% ממצביעי הבית היהודי].

כיום, רק 53%, מעט יותר מחצי, מעוניינים בחתונה אורתודוכסית, לעומת 63% (קרוב לשני שליש) במדד הקודם. בציבור המסורתי עדין בולט הפער בין העמדה העקרונית (62% תומכים בכל סוגי הנישואין) לבין העמדה האישית: רק 34% (כשליש) מעוניינים בחתונה מחוץ לרבנות ואילו 66% מהמסורתיים מעוניינים בחתונה אורתודכסית. בעניין הזה מזכירים המסורתיים מאוד בעמדותיהם את מצביעי הליכוד. 63% ממצביעי הליכוד תומכים בהכרת המדינה בכל סוגי הנישואין, אבל 67% מעוניינים לעצמם בחתונה אורתודוכסית. בין החרדים והדתיים כמעט 100% מעוניינים להם או לילדיהם בנישואין אורתודוכסיים. 

כאמור, השאלה הקודמת, שהיא שאלה חוזרת במדד הדת והמדינה,  עסקה במצב שבו המדינה מכירה באופן שווה בנישואים אורתודוכסיים, אזרחיים ובנישואי הזרמים הליברליים ביהדות (הרפורמים והקונסרבטיבים). הפעם שאלנו גם על העדפות המשיבים במצב הנוכחי שבו מכירה המדינה רק בנישואים אורתודוכסיים שנערכו בישראל אבל גם בנישואים  אזרחיים שנערכו בחו"ל.

במצב החוקי הנוכחי 67% מהמשיבים יעדיפו לעצמם טקס אותרודוכסי ו-33% יעדיפו מסגרת אחרת: 23%, כמעט רבע, יבחרו בנישואין אזרחיים בחו"ל עם טקס פרטי בארץ (17%) או בלעדיו (6%). 10% יעדיפו טקס חתונה פרטי בארץ ללא מעמד חוקי, שלא ירשם במשרד הפנים. גם במצב הנוכחי,שבו יש לרבנות הראשית מונופול על הנישואין הרשמיים בארץ רוב החילונים (56%) יעדיפו להמנע מטקס אורתודוכסי. מענין שבקרב הדתיים המתונים יותר מרבע (26%) יעדיפו נישואים מחוץ לרבנות: מתוכם 16% יעדיפו טקס חתונה פרטי בארץ (סביר להניח שטקס אורתודוכסי) שלא ירשם ברבנות. השוואת הנתונים שהתקבלו במענה לשאלה הנוכחית בהשוואה לשאלה הקודמת מלמדת עד כמה המשך עריכת הנישואין ברבנות הראשית היא תוצאה של אונס הציבור על ידי שלילת חלופה חוקית וחששו של הציבור מלפגוע במעמד בני הזוג או ילדיהם.

חשוב עם זאת לציין עם זאת שבפועל רק 16-17% מהנישואין של יהודים הנרשמים בישראל נערכים בחו"ל (ברובם מעורב בן זוג שאינו יהודי על פי ההלכה).  כלומר, נראה שבמצב של מונופול הרבנות, ההעדפה לטקס מחוץ לרבנות מתנגשת עם לחצים ושיקולים אחרים כמו: עמדת קרובי המשפחה, הרצון לערוך טקס שיהיה גם חוקי וגם הלכתי, החשש (הלא מבוסס) מהשפעות של טקס אלטרנטיבי על המעמד ההילכתי של הילדים והנוחות של להיות "כמו כולם".

27% מהמשיבים אמרו שיעדיפו טקס חתונה מחוץ לרבנות (עם או בלי נישואין אזרחיים בחו"ל). איזה סוג של טקס?  3 מכל 5 (59%) מתוכם יעדיפו טקס חילוני, 25% מעוניינים בטקס רפורמי, 7% בטקס קונסרבטיבי ו-9% בחתונה אורתודוכסית מחוץ לרבנות.

ולשאלה הבסיסית והחוזרת  בנושא נישואין במדד הדת והמדינה: התמיכה בכך שישראל תכיר בכל סוגי הנישואין, כולל נישואין רפורמיים, קונסרבטיביים ואזרחיים, נשארה ברמתה הגבוהה, 66% (לעומת 64% בשנה שעברה). בקרב החילונים התמיכה עומדת על 90% ובקרב המסורתיים על 62%. הבדל משמעותי התגלה בין נשים לגברים. 72% מהנשים תומכות אבל רק 59% מהגברים.

התמיכה גבוהה בין היתר במפלגות הקואליציה החילוניות: 63% ממצביעי הליכוד תומכים, 71% ממצביעי כולנו ו-83% ממצביעי ישראל ביתנו (69% תמיכה בממוצע בשלושתן). 77% ממצביעי המפלגות החרדיות והבית היהודי מתנגדים. גם ההבדלים בין מי שמגדירים עצמם אנשי ימין ואנשי שמאל גדולים, כנראה משום שרבים מהימניים הם חרדים ודתיים . 55% מאנשי הימין מתנגדים להכרה בכל סוגי הנישואין בעוד 85% מאנשי המרכז ו-100% מאנשי השמאל תומכים.

בשנה האחרונה מקיימת חדו"ש סדרה מקיפה של סקרים בנושאי חופש נישואין וגירושין, להם היא מייחסת חשיבות רבה במסגרת מאבקה הכולל לחופש דת ולשוויון בישראל. בסקר שנערך ובדק בקרב הציבור מהי המחלוקת החשובה ביותר בנושאי חופש דת עלה כי 71% מהיהודים בישראל רואים במחלוקת בנושא נישואין וגירושין [המונופול של הרבנות על נישואין וגירושין של כל היהודים בישראל] את המחלוקת החשובה ביותר או השניה בחשיבותה, הרבה מעל לכל שאר המחלוקות האחרות בתחום הדת והמדינה. נושא נוסף שנבדק בסקר הוא יחסם של היהודים בישראל למעורבות של יהדות התפוצות בסוגיות הדת והמדינה בישראל. לשאלה זו חשיבות לא מבוטלת שכן במשך עשרות שנים נמנעו יהודי ארצות הברית בדרך כלל מהתערבות במאבקי דת פנימיים בישראל, למעט מאבקי "מיהו יהודי" ולאחרונה – בנושא סדרי התפילה בכותל המערבי. לכן ההתארגנויות החדשות הן בבחינת מהפך. הסקר העלה כי 60% מהיהודים בישראל תומכים בהתארגנויות של יהדות ארה"ב לקידום חופש נישואין. נראה שלתמיכת הציבור בישראל  ביוזמות אלה מסייע הרצון לחולל מפנה  בנושאי חופש נישואין וגירושין, והתחושה שיש צורך בשותפים למאבק זה כדי להתמודד ביתר הצלחה עם המשך המונופול של הרבנות כדרישת המפלגות הדתיות, אשר שותפיהן הקואליציוניים מעדיפים להרכין ראש בפני דרישותיהם בתמורה לתמיכתן הפוליטית.

ממצא נוסף שיש לציין בעניין זה הוא העליה הדרמטית בתמיכה בהנהגת נישואין או ברית זוגיות לזוגות בני אותו מין בישראל, כפי שנמדדה בסקר נוסף שערכה חדו"ש השנה:  שלושה רבעים מהציבור היהודי בישראל (76%) תומכים בכך שישראל תאפשר לזוגות בני אותו מין נישואין (64%) או רישום זוגיות (12%). בשורה ארוכה של סקרים בשנים האחרונות עמדה התמיכה במיסוד זוגיות לבני אותו מין בישראל על 60-65% בלבד, כך שמדובר בקפיצת מדרגה בתמיכת הציבור. נתון משלים ומרחיק לכת לא פחות: 80% מהיהודים בישראל (ו-71% ממצביעי הבית היהודי) בעד להעניק לזוגות נשואים בני אותו מין את כל (75%) או רוב (5%) הזכויות של זוג נשוי הטרוסקסואלי.

 







לתשומת ליבך: הינך מבקר באתר תוך שימוש בדפדפן מסוג אינטרנט אקספלורר בגירסה 6 או 7. זוהי גירסה מיושנת, לא בטוחה ואתר זה פועל בה באופן חלקי. לחווית גלישה מהירה, נעימה ובטוחה יותר - באתר זה ובכלל - מומלץ מאוד לשדרג לדפדפן מתקדם ובטוח יותר, כמו פיירפוקס, אופרה, ספארי, כרום, או גירסה עדכנית יותר של אינטרנט אקספלורר